Artikelen over: Artikelen en how to's

Een WordPress Website op "No-Index" Zetten via de CLI

Als je een WordPress-website hebt en tijdelijk wilt voorkomen dat zoekmachines je site indexeren, kun je dit eenvoudig bereiken met behulp van de WordPress Command Line Interface (CLI). Het commando "wp option set blog_public 0" is een krachtige tool om je website op "no-index" te zetten. In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe je dit moet doen.

Wat betekent "No-Index"?


"No-index" is een term die wordt gebruikt in de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Wanneer een website op "no-index" staat, betekent dit dat zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo worden verteld om de pagina's van die website niet in hun zoekresultaten op te nemen. Dit kan handig zijn in situaties waarin je tijdelijk wilt voorkomen dat je website wordt weergegeven in zoekresultaten, bijvoorbeeld tijdens de ontwikkeling van de site of tijdens het uitvoeren van tests.

De WordPress CLI


De WordPress Command Line Interface (CLI) is een krachtige tool waarmee je verschillende taken kunt automatiseren en beheren zonder de WordPress-beheerdersinterface te hoeven gebruiken. Het stelt je in staat om WordPress op een meer technische manier te beheren en is met name handig voor ontwikkelaars en gevorderde gebruikers.

Het Commando "wp option set blog_public 0"


Om je WordPress-website op "no-index" te zetten via de CLI, volg je deze eenvoudige stappen:

Open je terminal: Zorg ervoor dat je toegang hebt tot de server waarop je WordPress-website wordt gehost en open je terminal of command prompt.

Navigeer naar de root van je WordPress-installatie: Gebruik het cd-commando om naar de rootdirectory van je WordPress-website te gaan. Dit is meestal de map waarin je WordPress-bestanden zich bevinden.

Voer het commando uit: Typ het volgende commando en druk op Enter:

wp option set blog_public 0


Dit commando vertelt WordPress om de blog_public-optie in de database in te stellen op 0, wat betekent dat de website niet openbaar toegankelijk is voor zoekmachines.

Bevestiging: Als het commando met succes is uitgevoerd, ontvang je meestal een bevestiging dat de optie is bijgewerkt.

Controleer je website: Als je wilt controleren of je website nu op "no-index" staat, kun je naar de WordPress-beheerdersinterface gaan en naar "Instellingen" > "Lezen" gaan. Daar zou je de optie "Zoekmachines ontmoedigen om deze site te indexeren" moeten zien aangevinkt.

Vergeet niet om terug te schakelen
Het is belangrijk om te onthouden dat het uitschakelen van zoekmachine-indexering met dit commando tijdelijk is. Als je klaar bent om je website weer openbaar te maken voor zoekmachines, kun je hetzelfde commando uitvoeren met de waarde 1 in plaats van 0, zoals in:

wp option set blog_public 1


Dit zal je website weer indexeerbaar maken.

Conclusie


Met het commando "wp option set blog_public 0" en de WordPress CLI kun je eenvoudig je WordPress-website op "no-index" zetten, wat handig kan zijn in verschillende situaties. Zorg er altijd voor dat je de indexering weer inschakelt wanneer dat nodig is, om ervoor te zorgen dat je site weer zichtbaar wordt voor zoekmachines wanneer je klaar bent.

Bijgewerkt op: 07/11/2023

Was dit artikel nuttig?

Deel uw feedback

Annuleer

Dankuwel!