Artikelen over: Artikelen en how to's

Hoe maak je een Cronjob aan in Plesk

Het maken van een cronjob in Plesk Obsidian is een relatief eenvoudige taak die kan helpen bij het automatiseren van regelmatige taken op uw server. Hieronder volgt een stapsgewijze handleiding over hoe u dit kunt doen:

Inloggen op Plesk Obsidian: Begin door in te loggen op uw Plesk Obsidian dashboard met de juiste inloggegevens.

Navigeren naar Scheduled Tasks: In het dashboard van Plesk vindt u aan de linkerkant een menu. Zoek hier naar het onderdeel 'Scheduled Tasks', 'Cron Jobs', of iets vergelijkbaars. Dit kan enigszins variëren afhankelijk van de taalinstellingen en de versie van Plesk die u gebruikt.

Cronjob Toevoegen: Klik op 'Add Task' of 'Taak Toevoegen' om een nieuwe cronjob te creëren. Hier krijgt u verschillende opties:

Type Taak: U kunt kiezen voor een commando, een script, of een bezoek aan een URL.
Commando of Script: Voer het commando of het pad naar het script in dat u automatisch wilt laten uitvoeren.
Planning: Stel de frequentie in waarmee uw taak moet worden uitgevoerd. Dit kan variëren van elke minuut tot een specifieke tijd op bepaalde dagen.

Geavanceerde Instellingen: Afhankelijk van uw behoeften kunt u ook geavanceerde instellingen configureren, zoals het instellen van een specifieke PHP-versie voor een script, of het toevoegen van extra commando-opties.

Notificaties: U kunt kiezen om een e-mailnotificatie te ontvangen na elke uitvoering van de cronjob. Dit is vooral handig voor het debuggen of bijhouden van de taken.

Opslaan en Activeren: Nadat u de taak naar wens hebt ingesteld, slaat u deze op. De cronjob zal nu automatisch uitgevoerd worden volgens de ingestelde planning.

Beheer en Monitoring: U kunt de geplande taken beheren en hun uitvoeringslogboeken bekijken vanuit hetzelfde 'Scheduled Tasks'-menu in Plesk. Dit helpt bij het monitoren en eventueel bijstellen van de taken.

Het is belangrijk om te onthouden dat de precieze stappen en benamingen enigszins kunnen variëren afhankelijk van de specifieke versie van Plesk Obsidian die u gebruikt. Ook is het aan te raden om voorzichtig te zijn met het instellen van cronjobs, vooral als u niet bekend bent met de commando's of scripts die u uitvoert, omdat verkeerde instellingen kunnen leiden tot onvoorziene problemen op uw server.

Bijgewerkt op: 10/11/2023

Was dit artikel nuttig?

Deel uw feedback

Annuleer

Dankuwel!