Artikelen over: Artikelen en how to's

Wat is Anycast DNS ?

Anycast DNS is een techniek die gebruikmaakt van het internet protocol (IP) om verzoeken voor domeinnaamresolutie te verdelen over verschillende servers op verschillende locaties. In tegenstelling tot traditionele DNS, waarbij verzoeken naar één centrale server worden gestuurd, worden verzoeken bij anycast DNS naar de dichtstbijzijnde server gestuurd. Dit betekent dat de verzoeken sneller worden verwerkt en dat de belasting op één specifieke server wordt verminderd.

Het werkingsprincipe van anycast DNS is vrij eenvoudig. Allereerst moet een organisatie die anycast DNS wil gebruiken, meerdere DNS-servers op verschillende locaties installeren. Deze servers krijgen allemaal hetzelfde IP-adres, wat betekent dat ze vanuit het internet allemaal op dezelfde manier bereikbaar zijn. Wanneer een gebruiker een verzoek stuurt naar het IP-adres van de anycast DNS-servers, zal het verzoek naar de dichtstbijzijnde server worden gestuurd.

Er zijn verschillende manieren waarop de dichtstbijzijnde server kan worden bepaald. Een van de meest gebruikte methoden is het gebruik van Border Gateway Protocol (BGP), dat het internet aanstuurt. BGP bepaalt de meest efficiënte route voor verkeer op het internet en stuurt verzoeken naar de dichtstbijzijnde server op basis van de afstand tot de verzender.

De voordelen van Anycast DNS

Ten eerste biedt anycast DNS een betere beschikbaarheid van domeinnamen. In tegenstelling tot traditionele DNS, waarbij verzoeken naar één centrale server worden gestuurd, worden verzoeken bij anycast DNS naar de dichtstbijzijnde server gestuurd. Dit betekent dat de belasting op één specifieke server wordt verminderd en dat verzoeken sneller worden verwerkt. Dit kan leiden tot een lager uitvalpercentage van domeinnamen en een betere gebruikerservaring voor eindgebruikers.

Anycast DNS kan ook helpen om DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service) te verminderen. Bij een DDoS-aanval proberen aanvallers een server of netwerk te overbelasten door het sturen van een overmaat aan verzoeken. Bij anycast DNS worden verzoeken echter over meerdere servers verdeeld, wat betekent dat de belasting op individuele servers wordt verminderd. Dit maakt het moeilijker voor aanvallers om een server te overbelasten en kan helpen om DDoS-aanvallen te voorkomen.

Daarnaast kan anycast DNS ook bijdragen aan de snelheid van domeinnamen. Doordat verzoeken naar de dichtstbijzijnde server worden gestuurd, kan de reactietijd van een domeinnaam worden verkort. Dit kan leiden tot een betere gebruikerservaring voor eindgebruikers, vooral voor organisaties met een groot aantal internationale bezoekers.

Het installeren van anycast DNS vereist wel enige investering. Organisaties moeten meerdere servers op verschillende locaties installeren en deze servers moeten worden onderhouden en beheerd. Dit kan een kostbare aangelegenheid zijn, vooral voor kleinere organisaties. Desondanks biedt anycast DNS op lange termijn significante voordelen, zoals een betere beschikbaarheid en snelheid van domeinnamen, en kan het de moeite waard zijn om in te investeren.

Bijgewerkt op: 17/12/2022

Was dit artikel nuttig?

Deel uw feedback

Annuleer

Dankuwel!