Artikelen over: Artikelen en how to's

Wat is DNSSEC ?

DNSSEC is een belangrijk mechanisme dat is ontworpen om de integriteit van DNS-berichten te garanderen. Dit is van cruciaal belang, aangezien het internet grotendeels is gebaseerd op DNS, dat verantwoordelijk is voor het vertalen van domeinnamen naar IP-adressen. Als de integriteit van DNS-berichten niet kan worden gegarandeerd, kan dit leiden tot ernstige beveiligingsproblemen, zoals phishing-aanvallen en man-in-the-middle-aanvallen.

DNSSEC werkt door het gebruik van digitale handtekeningen om de integriteit van DNS-berichten te verifiëren. Wanneer een DNS-client een verzoek doet voor de IP-adres van een bepaalde domeinnaam, stuurt de DNS-server een antwoord met de bijbehorende informatie. Dit antwoord bevat ook een digitale handtekening, die is gegenereerd met behulp van een privésleutel. De DNS-client kan vervolgens de handtekening verifiëren met behulp van een openbare sleutel, die is opgeslagen in het DNS-record van het domein. Als de handtekening klopt, weet de DNS-client dat het antwoord betrouwbaar is en kan het verder gebruiken.

Er zijn verschillende manieren waarop DNSSEC kan worden gebruikt om de integriteit van DNS-berichten te garanderen. Een daarvan is door middel van het gebruik van Resource Record Signatures (RRSIGs). Dit zijn digitale handtekeningen die worden toegevoegd aan DNS-records, waarmee de integriteit van deze records kan worden geverifieerd. Er zijn ook andere mechanismen, zoals DNS Security Extensions (DNSSEC) Lookaside Validation (DLV) en Domain Name System Security Extensions (DNSSEC) Trust Anchors (TA).

Een belangrijk voordeel van DNSSEC is dat het een end-to-end beveiligingsmechanisme is. Dit betekent dat de integriteit van de DNS-berichten kan worden geverifieerd op elk punt in het netwerk, van de DNS-client tot de DNS-server. Dit is in tegenstelling tot andere beveiligingsmechanismen, zoals SSL/TLS, die alleen beveiliging bieden tussen de client en de server.

Bijgewerkt op: 22/12/2022

Was dit artikel nuttig?

Deel uw feedback

Annuleer

Dankuwel!