Artikelen over: Artikelen en how to's

WildCard Let's encrypt

Wildcard SSL-certificaten zijn een specifieke soort SSL-certificaten die door Let's Encrypt worden uitgegeven. Ze zijn ontworpen om een beveiligde verbinding te bieden voor meerdere subdomeinen van een enkel domein. In tegenstelling tot standaard SSL-certificaten, die slechts voor één specifiek domein geldig zijn, geldt een wildcard SSL-certificaat voor een onbeperkt aantal subdomeinen van het opgegeven domein.

Bijvoorbeeld, als u een wildcard SSL-certificaat heeft voor het domein example.com, zijn beveiligde verbindingen beschikbaar voor zowel example.com als voor subdomeinen zoals blog.example.com of shop.example.com. Dit maakt het makkelijker om SSL-beveiliging in te stellen voor een groot aantal subdomeinen zonder dat u voor elk subdomein aparte SSL-certificaten hoeft aan te vragen.

Let's Encrypt biedt wildcard SSL-certificaten aan die volledig gratis zijn en eenvoudig te installeren en te beheren. Net als andere certificaten van Let's Encrypt, worden wildcard certificaten automatisch vernieuwd en geverifieerd door de Let's Encrypt CA (Certificate Authority), waardoor het beheer van SSL-beveiliging op de lange termijn veel eenvoudiger wordt.

Het probleem van wildcard SSL-certificaten en Let's encrypt
Als je gebruik wilt maken van wildcard SSL-certificaten binnen let's Encrypt werkt dit op basis van een DNS record die wordt toegevoegd of moet worden toegevoegd aan jouw DNS configuratie. In onze gevallen is het zo dat wij gebruik maken van onze eigen universele nameservers, te weten ns1.dns-manager.nl, ns2.dns-manager.nl en ns3.dns-manager.nl of als u gebruik maak van onze anycast DNS dienst dan krijgt u ns1.pcpatrol.eu en ns2.pcpatrol.eu als nameservers ingesteld dan is er het probleem dat dit DNS record niet automatisch beschikbaar is binnen de DNS configuratie die op dat moment in gebruik is.

Wij hebben daarvoor momenteel een alternatief geconfigureerd. Als u hiervan gebruik wilt maken of hier meer over wilt weten dan verzoeken wij u om contact met ons op te nemen via de livechat of door een mail te sturen naar helpdesk@pcpatrol.nl

Bijgewerkt op: 10/02/2023